A vitamin szerves anyag, amely a sjetekben zajló anyagcsere-funkciók és a táplálékokból energiát felszabadító folyamatok szabályozásához szükséges.
Egyre töübb vizsgálat eredménye igazolja, hogy némely vitamin antioxidáns. Ezek az anyagok védik a szöveteket a sejtkárosodástól és feltehetően segítenek a degeneratív betegségek kialakulásának megelőzésében.
A vitaminok aszerint is csoportosíthatóak, hogy zsíroldékonyat (A-, D- és K-vitamin) vagy vízoldékonyak (a nyolcféle B-vitamin, és a C-vitamin).
A zsír- és a vízoldékony vitaminok megkülönbözteteése azért fontos, mert a szervezet a zsíroldékony vitaminokat viszonylag hosszú ideig, hónapokig vagy akár évekig tárolni tudja, míg a vízoldékony vitaminok - a B12 kivételével - rövid ideig maradnak a szervezetben, és ezek emiatt sokkal gyakrabban kell pótolni.
A D- és K-vitamin kivételével a szervezetben nem képződnek vitaminok, ezért ezeket az egészségmegelőzés, a hiánybetegségek megelőzése érdekében különböző táplálékokkal és táplálék-kiegészítőkkel kell bejuttatni a szervezetbe.